Project Description

Name – Albaraka Bank
Client – Albaraka Bank
Location – Durban, South Africa

These concept proposals for a new headquarters for Albaraka Bank were designed to offer high quality, modern office space to international standards, with a formal and material expression that responds to the local context.

The building is organized around the outer edges of the site, creating a protected, shaded courtyard space. Elevations orientated towards the sun are more introverted, with smaller punched windows to minimize solar gains. Courtyard elevations are fully glazed with external louvres to reduce glare and add privacy.

Materials are predominantly white stucco and white aluminium cladding to reflect the materiality of the wider office park, with offices set above a podium car park clad in local stone.