Project Description

Name – Co-operative Locale
Client – Channel Island Co-operative Society
Location – Grouville, Jersey

The new Co-op Locale at Grouville was conceived from the outset as a neighbourhood store serving the needs of the local community and this ethos has informed the design response with its restrained, contemporary architectural approach that draws on the grain and character of the surrounding context.

The result is a quiet, contextual building focussed on material quality, efficient re-use of previously developed land and a flexible internal plan for future adaptability

The scheme employs a mix of render, slate, timber and glass in a familiar pitched roof form that recalls the modest residential and agricultural buildings in the area, with the entrance façade subdivided into vertical bays that relate to a familiar domestic scale and a carefully controlled pattern of solid and void that adds a layer of visual interest within a simplified and restrained overall form.